7 gânduri despre „change

 1. Eeeeeeeeeeeeee! Bine ai venit NikonNicol! Deja avem un bokeh placut, care pune in evidenta subiectul! „Vibratia” culorii este alta. Cu cateva ajustari, prin editare, vorbim de alt nivel. Doua observatii am de facut.
  1-Focalizarea este comandata de procesorul aparatului, in urma analizei mai multor parametri. El ia in considerare cel mai apropiat, cel mai constrastant si cel mai centrat dintre subiectele aflate in cadru obiectivului. In functie de programarea pe care o are implementata, va decide zona in care se realiza focalizarea. Pentru a obtine o focalizare perfecta, este bine sa „ajuti” procesorul in analiza sa. Acest lucru este foarte usor, ca principiu. Ar trebui ca subiectul pe care-l dorim focalizat, sa fie cel mai apropiat, contrastant si centrat. Este o situatie ideala, care in practica, este greu de realizat. Insa orice actiune in sensul apropierii de cele trei deziderate (ca tot unitar sau individual), ajuta la obtinerea unei focalizari superioare. In cazul acestei fotografii, procesorul a gasit un subiect mai apropiat decat cel vizat (zona galbena a florii, care indeplineste conditia de contrast). Nestiind ce anume te intereseaza ca subiect principal, a facut o ponderare a marimilor (apropiere, contrast si centrare) si a pus centrul focalizarii intre varful „bolovanului” (conditia de apropiere) si centrul zonei galbene (conditia de contrast), dar in lateral-dreapta fata de axa care leaga cele doua puncte de interes (influenta conditiei de centrare). Daca acel „bolovan” nu ar fi fost prezent, focalizarea se realiza putin in dreapta fata de centrul zonei galbene, iar daca floarea era mai bine centrata in cadru, atunci si focalizarea se apropia de centrul subiectului principal. Pentru a scoate focalizari cat mai bune, trebuie sa constientizezi cele trei marimi si sa incerci sa le controlezi (ajustarea pozitiei fata de subiect), inainte de declansare. in afara de aceasta „teorie”, este nevoie de ceva exercitiu! Iti recomand sa-i faci cadou Canon-ul lui Chiti (sa exerseze si el), iar tu sa fii mai „intima” cu Nikon-ul. Daca ai nostalgii, consoleaza-te cu gandul ca este vorba despre un „tip” cu calitati net superioare. 😀
  2-Nikon-ul face fotografii 19:9 („wide”) si nu 4:3. Dupa „resize”, ai obtinut 1024×681 (dimensiune atipica), in loc de 1024×768. Acest lucru are ca efect micsorarea artificiala a subiectului prezentat. Solutia este „crop” (taierea) imaginii originale, la raportul dimensional 4:3 (pentru „portret”) sau 3:4 (pentru „landscape”). Nu stiu daca softul care il folosesti tu poate face acest lucru, dar Adobe Lightroom (versiunea 5.7 se gaseste „piratata” pe torrente) are functii speciale pentru asta si cu trei click-uri, ai rezolvat problema. Daca vrei sa obtii imagini de calitate, nu ai cum sa „ocolesti” acest soft!
  P.S. Daca activitatea ta este legata de obiectivele turistice din Iasi (probabil Suceava!?), de ce nu ne arati si noua ce vezi tu? Am avut sansa sa calatoresc prin Europa. Nu ma ratacesc in Atena, Istambul, Budapesta, Praga, Viena, Dresda, Venetia…si ce ai mai vazut pe blogul meu de poze. Dar stii ceva!?…Nu am fost niciodata in Iasi!!!

  Apreciază

  • Mulțumesc mult pentru detalii, chiar trebuie să le ..studiez un pic. Cred că îmi vor prinde foarte bine la zoom, focalizare de fapt, am observat într-adevăr faptul că este de o ..finețe, precizie ..mai puțin comodă pentru un amator.. așa ca mine. Urmează Copy/Paste la Comment și mă pun pe ..studiat, ..hihi

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.